Hemladdning är det värt det?

Här ovan ser man vad som krävs i utrustningsväg.

En våg,

en krutskruv för varje krutkorn vägs,

en portionsmatare,

en laddpress med fyra verktyg,

en helkalibreringsform,

en halskalibreringsform,

kulutdragare,

kulsättare,

smöjdyna,

smörjmedel (jag använder olivolja för inköpta produkter varnar för cancerrisk!!),

hylsborste (tröga hylshalsar gör att hylsan trycks ihop vid helkalibrering vid kulisättning),

skjutmått

kruttabeller

och

kanske några fler praktiska prylar för att t ex tvätta hylsorna när dom blir smutsiga.

Om man använder sig av berdanhylsor (militära hylsor) så krävs dessutom ett specialverktyg för berdantändhattar. Boxerhylsor med ett enda hål (städ i tändhatten inte i hylsan) pressar ut tändhatten i samband med hylskalibreringen.

Förutom det som syns på bild krävs dessutom en hylssvarv för att korta hylsorna. Långa hylsor kan öka gastrycket (kulan pressar hylshalsen mot piploppet) så att det blir farligt och därför behöver hylsorna mätas och kortas emellanåt.

Hylsorna blir smutsiga efter en tid och då avänder man en hylspolerare. Är man en riktig nörd så använder man dessutom en ultraljudstvätt. Polermaskinen (hylsorna tumlas med korn av nötskal m m) är en bra tvätt när hylsorna blir smutsiga efter några omladdningar. En ultraljudstvätt tycker jag är ganska meningslös för hylsor. Min används istället för att tvätta smycken som ringar och hals- eller armband. Till detta är den perfekt!

I precision och kostnader vinner man något men risken för att göra fel och att sakna en försäkring (produktförsäkring för fabriksladdad ammunition) ökar. Dessutom gör man som skytt mer fel i riktning och rekylupptagning än vad ammunitionen skapar för fel.

Det går dock att testa vilken laddning, krutsort, kula och utgångshastighet som ger bäst precision om man nu har tid och ork att göra sådana tester. Då är en kronograf ett bra hjälpmedel. Vill man ha allt detta och alla möjligheter får man nog lägga ut ca 6 - 7000 kr eller mer för utrustningen. Kanske kan man spara in uppskattningsvis ca 30% av ammunitionskostnaden, efter att utrustningen avskrivits.  En hylsa kan laddas om ca 10 ggr sedan börjar sprickor synas vid halsen på hylsan. Då har man först helkalibrerat hylsan (den får standardformat som passar i alla patronlägen för kalibern) och därefter bara hylshalsen. När man bara kalibrerar halsen passar inte hylsan i något annat gevär. Hylsan är skräddarsydd för det gevär som man skjutit med . Det ökar också något precisionen. Efter några gånger en hylsa blivit halskaliberad så blir den trög att föra in i patronkammaren och behöver helkalibreras igen. I alla fall om man vill ägna sig åt snabb-skytte som fältskytte. Tvingar man in en sådan halskalibrerad hylsa i "fel" gevär så fastnar den och det går inte att stänga slutstycket. Inte heller kan den dras ut. Då får man gå till en vapenmekaniker som skruvar ur pipan och använder en rörtång för att ta ut patronen. Detta har hänt en av mina skyttekamrater och jag såg på när detta gjordes. Jag har själv "knappt" klarat av att dra ut felaktigt kalibrerade patroner med slutstycket. Jag har haft lite tur mitt i allt mitt slarv.

Så sammanfattningsvis så behöver man vara lite av en "nörd" för att det skall vara en någorlunda motiverad i investering i tid, pengar och risker med hemladdad ammunition.

Jfr även med kostnaden för t ex Privi Partizans ammunition. Billigare än så kan det knappast bli.

Som en hobby kan det ändå vara intressant med hemladdning.

Alex