Swedish Mauser m/96

Den svenska mausern m/96 med lång pipa d v s 740 mm istället för det mer "normala" 610 - 670 mm har under lång tid varit ett utmärkt precisionsvapen. Rätt intrimmat och rätt ammunition skjuter man med träffbilder inom 10 cm på 300m. Det maximala trycket i patronen får dock bara vara högst 3800 bar eller 55114 PSI. Ju tyngre kula ju mer långsamt brinnande krut används för att trycket inte skall överstiga maxvärdet. Moderna jaktpatroner med tyngre kula överskrider i regel detta maximala gastryck. Därför kan det bli farligt att använda modern jaktammunition till ombyggda gevär m/96. Särskilt om de är slitna och sällan rengjorda. Ett dåligt rengjord vapenpipa, som dessutom är 740 mm kan öka gastrycket avsevärt i förhållande till en 610 mm modern jaktvapenpipa. Slitna låsavstånd ökar riskerna ytterligare. När det gäller jaktammunition kan dessutom en styvare mellanvägg i expanderande kulor skapa ytterligare gastryck.

Ser man till kruttabellerna hos t ex Virthavouri så skiljer man mellan laddningarna för Swedish mauser (m/96) och Skandinavisk mauser d v s modernt kamrade 6,5 * 55 patroner eftersom i annat fall kan gastrycket bli så stort att det uppstår risker att använda hårdare laddade patroner.

Med t ex tävlingsammunition anpassade för dessa vapen eller hemladdade patroner med lägre gastryck så är dessa gamla armegevär ett utmärkt precisionsvapen. Jag som skriver detta har skjutit mellan 20 - 30 000 skott i ett och samma gevär med ca 5 - 6 pipbyten. Och geväret är fortfarande lika trevligt och bra att använda. Precisionen är mycket bra och träffbilder på omkring 10 cm på 300 m är fortfarande möjliga. Trots att nuvarande pipa har skjutit omkring 4000 skott. Pipans gängning har limmats fast med lådan med epoxilim eftersom gängorna börjar bli dåliga men lådan klarar säkert av ytterligare ett par pipbyten innan det är dags för att skrota lådan. Det gäller bara att inte glömma att informera vapenteknikern om expoxilimmet för i annat fall går det inte alls att skruva ut pipan ens med de kraftigaste specialanpassade verktygen. Det har jag redan sett hända. Limmet måste värmas upp.

Jag har också sett hur gängorna på ett sådant gevär som då tillhörde en av Sveriges bästa skyttar (med flera svenska mästerskap) varit en grå smet i all epoxilim. Han lät ändå skruva i en ny pipa som limmades med epoxi och han sköt lika bra som förut. Fast både han och då Sveriges bästa och mest anlitade vapentekniker på m/96 (CG 63 och CG80) - visste precis vad det gjorde. Det vet inte alltid vi andra.

Jämför tabellerna för 6,5 * 55 Swedish Mauser med laddata för moderna gevär 6,5 * 55 SE https://www.vihtavuori.com/reloading-data/rifle-reloading/

Berättat av

Alex